The Breakin’ Big Hair Brawl – Round 4 – Results Edition

edbusters

[UPDATE:   The answers have been appended to the questions below. At the very bottom you’ll find the current Leaderboard. Round 5 Questions will be up Wednesday January 14th 2009 – by 8:00 a.m. EST]

One of the perks of this gig is reading some of the crazy answers I get sent. In Round 1, when I asked what “Conjunction Junction’s” function was, about 1/4 of you thought we were taking the MCAS and gave me textbook definitions of what a conjunction does. We’re not taking the college boards people, I just want to know if you’ve seen Back to School.

Last round brought out the best batch of inanity. In response to my Breakin 2 inquiry into that flick’s classic subtitle, several of you had erased Electric Boogaloo from your memory banks (an act I thought impossible) so instead you offered me some alternate titles:

Breakin’ 2 – In the Streets   (Suzanne)
Breakin’ 2 – Breakin’ All the Rules   (Tracy R)
Breakin’ 2 – Bustin’ Your Balls   (Sharon)
Breakin’ 2 – Dance for your Life   (Dan)
Breakin’ 2 – Breakin’ Wind   (Kurt)

I’m sure your people will all receive calls from my people. Let’s talk development deal.

All right – so you know the standard blah-blah-blah. You have until Tuesday January 13th at 6:00 a.m. EST to get me your answers. No cheating.

Good luck!

Round 4 – FIGHT!!!

janetjackson 

1.   Which popular 80’s sitcom featured Janet Jackson in a supporting role?
Answer:   Different Strokes   (Now, many of you answered Good Times – some of you even going so far as to admonish me for this being a 70’s question. Well, you’d be right if this were That 70’s Quiz Show. But, it’s the 80’s and therefore we cast our eyes towards Janet Jackson’s recurring role as Charlene (Willis’ girlfriend) for the true answer).

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Kerry, Tracy R, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean

john20the20animator 

2.   Which rock group/musician offered a revolutionary video that combined live action and hand-drawn animation?
a.   U2
b.   A-Ha
c.   Peter Gabriel
d.   Genesis
Answer:   B, A-Ha

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Justin, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Matt, Sharon, Kelly

coreyhart 

3.   What does Corey Hart wear at night?
Answer:   Sunglasses

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Jim, Sharon, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Everybody wins (especially me who has now successfully put this song back on permanent rotation in your head).

99redballoons 

4.   What is the German title to 99 Red Balloons?
Answer:   99 Luft Balloons

Correct:   Kurt, Chris, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Stephen, Gwen, Kelly

arcade 

5.   In what classic 80’s arcade game, do you control Dirk the Daring?
Answer:   Dragon’s Lair   (BTW A handful of you gave me Frogger as the answer – a word that is printed in large bold letters on the picture above. I can only assume this is proof positive of subliminal advertising. Next round, I’m going to print the word “Ass” in large letters on one of the pics and see how much Ass I get. Wait – that didn’t come out right.)

Correct:   Kurt, Joe, Matt, Sharon, Jim, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Gwen, Kelly, George
Incorrect:   Chris, Stephen, Kerry, Tracy R, Alissa, Melissa, Justin, Suzanne, Stacy, Alex, Tom, Leigh, Tracy M

shark 

6.   The phrase “Jump the Shark” can be traced to what classic television show that ended in the 80’s?
Answer:   Happy Days   (…and I agree – salt water can’t be good for a leather jacket).

Correct:   Chris, Stephen, Kerry, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Kurt, Tracy R, Justin, Kelly

 

cosbyshow 

7.   What is Claire Huxtable’s occupation on The Cosby Show?
Answer:   Attorney

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Kelly, Tom, Leigh, George
Incorrect:   Gwen, Tracy M

8mile 

8.   Years before Eminem proved he could act in 8 Mile, which rap group broke ground, proving to the world that they are dramatic heavyweights, in the film Disorderlies?
Answer:   The Fat Boys

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Jim, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Stacy, Alex, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Kerry, Tracy R, Sharon, Suzanne, Brian P, Gwen

stage 

9.   Which building often sees “two men enter” but only “one man leave”?
Answer:   Thunderdome

Correct:   Kurt, Chris, Joe, Alissa, Sharon, Jim, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian P, Gwen, Tom, Leigh, Tracy M
Incorrect:   Stephen, Kerry, Tracy R, Melissa, Matt, Justin, Suzanne, Brian C, Stacy, Alex, Kelly, George

mwh87 

10.   What fashion accessory would you imagine the guys who sang The Safety Dance would never be caught wearing?
Answer:   Hats   (as in Men Without Hats, the group who sang the song. The sadistic genius of this question is there is a hat staring you straight in the face proving never to trust a One Hit Wonder band.)

Correct:   Kurt, Chris, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Jim, Dan, Sean, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Stephen, Sharon, Suzanne, Jamie, Gwen

walle 

11.   Which of these television shows did NOT feature a robot in a key role?
a.   Buck Rogers
b.   Blue Thunder
c.   Automan
d.   Small Wonder
Answer:   B, Blue Thunder (However I am also accepting C, Automan. That was my bad. In the words of Roger Clemens, I must have misremembered things as I was absolutely certain Automan was a robot but it turns out he was a sentient hologram. That’s what I get for coming up with these off the top of my head with very little fact-checking applied. Oh the shame. THE SHAME!!!)

Correct:   Kurt, Chris, Kerry, Joe, Melissa, Matt, Justin, Sharon, Jim, Suzanne, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Stephen, Tracy R, Alissa, Dan

tremors-1-1024 

12.   Which creature feature had a movie poster featuring a monster poking its head out of a toilet?
a.   Ghoulies
b.   Critters
c.   Piranha
d.   Gremlins
Answer:   A, Ghoulies

Correct:   Chris, Stephen, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Sharon, Jim, Sean, Rob, Brian C, Brian P
Incorrect:   Kurt, Justin, Suzanne, Dan, Jamie, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George

logoyoungguns 

13.   Which of these actors was NOT a Young Gun?
a.   Lou Diamond Phillips
b.   Matt Dillon
c.   Kiefer Sutherland
d.   Charlie Sheen
Answer:   B, Matt Dillon

Correct:   Kurt, Chris, Stephen, Kerry, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Tracy R

sandwich 

14.   If you were starving, what group might offer you a bite of their vegemite sandwich?
Answer:   Men at Work

Correct:   Kurt, Chris, Kerry, Tracy R, Joe, Alissa, Melissa, Matt, Justin, Sharon, Jim, Suzanne, Dan, Sean, Jamie, Rob, Brian C, Brian P, Stacy, Alex, Gwen, Kelly, Tom, Leigh, Tracy M, George
Incorrect:   Stephen

Leaderboard
1.   Joe/Rob   (54)
2.   Alissa/Sean   (49)
3.   Leigh   (48)
4.   Brian P/Chris/Melissa   (47)
5.   Justin   (46)
6.   Alex/Jamie/Sharon   (44)
7.   George/Matt   (43)
8.   Tracy M   (42)
9.   Brian C   (41)
10.   Tom   (39)
11.   Stacy   (38)
12.   Dan   (36)
13.   Kerry   (34)
14.   Jim   (31)
15.   Stephen   (30)
16.   Suzanne   (28)
17.   Kelly/Kurt   (27)
18.   Gwen/Tracy R   (26)

Comments now closed (16)

  • I think this was my best round yet. I think the only one I missed as the video game one.

  • I know way too many off the top of my pointy head…going to stop and RE-READ them again…Evil Ed is tricksy!

  • So is this or is this not an 80’s contest? I call shenanigans on #1. Good Times was absolutely on during the 80’s in re-runs and you can’t deny that Janet was in a supporting role. Since it ended in 79, I’m pretty sure it was still popular in 1980. Your willingness to include shows like Happy Days and characters like Snagglepuss even though they aren’t 80’s led me to assume that this would be acceptable. I know you are having fun with wordplay here, but c’mon, this one seems too underhanded.

    Sour grapes for ruining my perfect round I guess… believe me, I am not foaming at the mouth like Juice. 😉

  • Are you sure you won’t accept Peter Gabriel on #2? I mean, “Sledgehammer maybe didn’t have actual hand-drawn animation, but it was still pretty cool. Better than anything A-ha ever did.

    I may be out of this one. And i had such high hopes. Could what they say about alcohol killing brain cells be true?

  • @ Sean …Sour grapes?

    I am more shocked that as many people know “Jump the Shark” as know that Claire Huxtable was a Lawyer….Never I have I heard that term once….though I clearly remember the episode

  • @Juice: I only knew “Jump the Shark” from this past summer. A lot of people were talking that “Nuke the Fridge” — inspired by Indy4 of course — was the new “Jump the Shark”.

    As for sour grapes, I know I won’t win my argument for Good Times with him, so I know I am just complaining for the sake of complaining. I am just bummed that I thought I had them all and this one killed me. Honestly, wording aside, it came to me instantly and I never would have thought Strokes because I don’t remember her being in it.

    Damn… I should have started my previous comment with “Whatchoo talkin bout Willis?”

  • First off. In regards to Question 1, I swear I wasn’t being sneaky with word play. In fact, I was trying to be pretty definitive and specific about the era the show was on. It says quite clearly, “Which popular 80’s sitcom…” If I meant a 70’s show in heavy rotation, I would have worded it “Which popular 70’s sitcom, in heavy rotation in the 80’s, featured… blah blah blah”. So I was very careful in my wording.

    I think the fact that only 7 of you got it wrong proves my point.

    As for Happy Days, it ended its run in the 80’s so it’s legitimately an 80’s show.

    Secondly, do you guys know how much hard work goes into this contest? My guess…. NO.

    My only response… Suck it.

  • @Ed: You are correct on all your points and I’m not arguing; just bitching because I got it wrong after thinking at the time I answered I was absolutely right. Based on your wording, Strokes is absolutely, unquestionably the right answer. So yes, I will suck it even though I don’t know what “it” is. :mrgreen:

    As for the amount of work you put in, I think we all know it takes a large amount of effort and we all appreciate it.

    What I really want to know is who are the nerds that answered Automan? I never even knew that show existed, never mind that it was a hologram vs. robot. (If you just guessed Automan, then you aren’t a nerd.)

  • “It” is the proverbial “It” so feel free to suck whatever strikes your fancy : )

    I don’t know what’s worse. That some people answered Automan – a show that lasted 5 episodes (Google it – it looks like they ripped off Tron) or that my stupid brain remembered the damn thing to put it into a question – although obviously not well enough to know that a sentient hologram is not a robot.

    My theory is that people don’t really know Automan, but picked it as the show that sounds so much like it has a robot in it that it couldn’t possibly have one. If so, I’d say that’s using some nice, twisted logic. You make me proud.

    What cracks me up is all the people who said Buck Rogers. Of all the shows, I think that one was wall-to-wall with robots. If Jay Bain were here, he’d be shocked!!!

  • I have to admit the only reason I got the Robot question right was because I remember Jan Michael Vincent’s excellent acting the fact that is was Helicopter not a robot! I never really saw the show, but really like the movie with Roy Schider. The only other watchable movie of his beside Jaws that I can think of off the the top of my head. Didn’t really see the other three shows so I was glad I knew that one.

  • @Chris – You’re getting your cheesy futuristic chopper shows mixed up. You’re thinking Airwolf. Blue Thunder starred James Franciscus (as Scheider), Bubba Smith, Dick Butkus and Dana Carvey. I know – WTF??? Either way, your mixed up memory aided you greatly.

  • HEY! I said buck rogers. I had no idea Buck Rogers was a robot…I thought it was a person…like Luke Skywalker..

  • Dan – Buck Rogers is a person. The question asked for a robot in a key role, not the starring role. And Buck’s best pal was the most annoying little robot you’ve ever seen. Twikee or Twinkee or something like that.