The Breakin’ Big Hair Brawl – Round 1 – Results Edition

breakined

[UPDATE:   The answers have been appended to the questions below. At the very bottom you’ll find the current Leaderboard. Round 2 Questions will be up tomorrow morning – Wednesday January 7th 2009 – by 8:00 a.m. EST]

Here we are… Round 1 of The Breakin’ Big Hair Brawl. Many of you participated in the Ho Ho Ho Throwdown so you should know the rules but just in case all that egg nog fried your brain or you’re new to the game, here goes.

First, the contest is open to anyone.

Every other business day, starting today, I will post a round of 14 Eighties-themed Pop Culture trivia questions. Anyone who wants to participate can send their answers to me (don’t post them on the site) at theedzone@gmail.com. All answers must be received by 6:00 a.m. EST the following day. I will then compile the results and post the answers and a Leaderboard.

We’ll continue this through 6 rounds (3 per week) until we crown three winners who will walk away with some useless 80’s Pop Culture trinket and all the bragging rights in the world.

Now – because we are not staring each other down face-to-face, I need you on your honor. No Googling the answers. Just fire through them off the top of your head. C’mon – if you cheat, then you are dead to us. 

Plus you’ll go to Hell. Or wherever the hell it is that Tangina warned Carol Anne to stay away from.

All right – with that out of the way, let’s get on with the game. Everyone has until 6:00 a.m. EST Tuesday January 6th to get me their answers.

Good luck.

Round 1 – FIGHT 

snl 

1.   Which one of these actors was NOT a Saturday Night Live cast member?
a.   Julia Louis-Dreyfus
b.   Anthony Michael Hall
c.   Michael Richards
d.   Chris Elliot
Answer:   C, Michael Richards (He was on Fridays – an SNL clone)

Correct:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Leigh, Gwen, Stacy, Jamie, Tracy M, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Matt, Rob, Suzanne, Brian P, Brian C, Stephen 
Incorrect:   Tom, Tracy R, Dan, Scott, Alex

schoolhouse 

2.   What is “Conjunction Junction’s function”?
Answer:   “Hooking up words, phrases and clauses.” (That’s the next line in the song, “Conjunction Junction, What’s your function?” I was a little loose in what I allowed (i.e. you had to have words, phrases and clauses in your answer.) 

Correct:   Kerry, Leigh, Gwen, Tracy M, Joe, Alissa, Alex, Rob, Brian C, Stephen 
Incorrect:   George, Kurt, Melissa, Tom, Tracy R,  Stacy, Jamie, Dan, Sean, Justin, Kelly, Sharon, Chris, Scott, Matt, Suzanne, Brian P

alanis-morissette 

3.   Which children’s show did Alanis Morissette get her start on?
Answer:   You Can’t Do That on Television

Correct:   George, Melissa, Leigh, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Matt, Rob, Brian P, Stephen
Incorrect:   Kurt, Kerry, Tom, Tracy R, Gwen, Justin, Chris, Scott, Alex, Suzanne, Brian C 

chud1 

4.   What is a C.H.U.D. (i.e. what does that stand for)?
Answer:   Cannibalistic Humanoid Underground Dwellers

Correct:   Kurt, Gwen, Tracy M, Sean, Joe, Chris, Matt, Rob
Incorrect:   George, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Leigh, Stacy, Jamie, Dan, Justin, Kelly, Alissa, Sharon, Scott, Alex, Suzanne, Brian P, Brian C, Stephenmtv1 

5.   What was the first video played on MTV?
Answer:   Video Killed the Radio Star

Correct:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Leigh, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Scott, Matt, Alex, Rob, Suzanne, Brian P, Brian C, Stephen 
Incorrect:   Tom, Tracy R, Gwen

loveboat1 

6.   Which Love Boat character was successfully voted into public office in real life?
a.   Isaac
b.   Captain Stubing
c.   Gopher
d.   Doc
Answer:   C, Gopher

Correct:   Kurt, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Leigh, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Matt, Alex, Rob, Suzanne, Stephen 
Incorrect:   George, Gwen, Scott, Brian P, Brian C 

mv1

7.   Who composed the theme to Miami Vice?
Answer:   Jan Hammer

Correct:   George, Kurt, Melissa, Leigh, Stacy, Jamie, Justin, Joe, Alissa, Chris, Matt, Rob, Brian P
Incorrect:   Kerry, Tom, Tracy R, Gwen, Tracy M, Dan, Sean, Kelly, Sharon, Scott, Alex,  Suzanne, Brian C, Stephen

f131 

8.   Which of these future stars co-starred in the original Friday the 13th?
a.   Johnny Depp
b.   Kevin Bacon
c.   Matt Dillon
d.   Corey Feldman
Answer:   B, Kevin Bacon

Correct:   Tom, Leigh, Dan, Sean, Justin, Joe, Alissa, Chris, Matt, Alex, Rob, Suzanne, Brian P
Incorrect:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Tracy R, Gwen, Stacy, Jamie, Tracy M, Kelly, Sharon, Scott, Brian C, Stephen

inkwell1

9.   Who are Inky, Blinky, Pinky and Clyde?
Answer:   The Ghosts in Pac-Man

Correct:   George, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Leigh, Gwen, Stacy, Jamie, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Matt, Alex, Rob, Brian P, Brian C, Stephen 
Incorrect:   Kurt, Tracy M, Scott, Suzanne

locklear-1

10.   Which of the following 80’s television shows did Heather Locklear NOT co-star in?
a.   T.J. Hooker
b.   The Fall Guy
c.   Dynasty
Answer:   B, The Fall Guy

Correct:   Kurt, Melissa, Tracy R, Gwen, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Alex, Rob, Suzanne, Brian P, Stephen
Incorrect:   George, Kerry, Tom, Leigh, Stacy, Scott, Matt, Brian C

turkey

11.   What city would you be driving in if you were suddenly hit by a turkey dropped from a helicopter by Les Nessman?
Answer:   Cincinnati

Correct:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Leigh, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Matt, Alex, Rob, Suzanne, Brian C, Stephen
Incorrect:   Gwen, Scott, Brian P

wargames3 

12.   What is the name of the war-mongering super computer in WarGames?
Answer:   W.O.P.R.   (Some of you threw Joshua at me which was the password to W.O.P.R. named after the inventor Falken’s dead son.)

Correct:   Leigh, Gwen, Sean, Justin, Joe, Alissa, Sharon, Chris, Rob, Brian C, Stephen
Incorrect:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Kelly, Scott, Matt, Alex, Suzanne, Brian P

3noose-med 

13.   Which of these eighties supergroups had a lead singer who died of autoerotic-asphyxiation?
a.   Def Leppard
b.   Quiet Riot
c.   INXS
d.   Judas Priest
Answer:   C, INXS

Correct:   George, Kurt, Kerry, Melissa, Tom, Tracy R, Leigh, Gwen, Stacy, Jamie, Tracy M, Dan, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Chris, Scott, Matt, Alex, Rob, Suzanne, Brian P, Stephen
Incorrect:   Brian C. (Damn – For a minute there I thought we would go 27 for 27. Michael Hutchence will never be forgotten. And how could you be when you go out like that?)

boxing 

14.   Give me the character names of the Saved by the Bell star and the Welcome Back Kotter star that fought on Fox’s Celebrity Boxing.
Answer:   Screech and Horshack

Correct:   George, Melissa, Tom, Leigh, Stacy, Jamie, Tracy M, Sean, Justin, Joe, Kelly, Alissa, Sharon, Alex, Rob, Suzanne, Brian P, Brian C, Stephen
Incorrect:   Kurt, Kerry, Tracy R, Gwen, Dan, Chris, Scott, Matt

Leaderboard
1.   Joe/Rob   (14)
2.   Alissa   (13)
3.   Leigh/Sean   (12)
4.   Justin/Chris/Steven   (11)
5.   Melissa/Jamie/Tracy M/Sharon/Matt   (10)
6.   Stacy/Kelly/Alex/Brian P   (9)
7.   George/Kurt/Dan/Suzanne   (8)
8.   Kerry/Gwen/Brian C   (7)
9.   Tom   (6)
10.   Tracy R   (5)
11.   Scott   (2)

Comments now closed (16)

  • It’s 6:12 pm, got mine in…I am resisting the urge to find out how much I sucked by looking up the stuff I THOUGHT I knew, and the stuff I knew I DIDN’T know…I guess I will find out tomorrow!!

  • Who the heck is Jan Hammer and how would ANYONE have remembered that?????

  • Ouch. Much worse than I thought. Stupid Heather Locklear (The chick from Fall Guy was Heather Thomas!) And I mis-read that last question and only answered one. But I shall return!

  • Horshack was the annoying skinny little guy with the heavy Brooklyn accent, and Epstein was the Puerto Rican kid.

    I am still asking the question to the 13 of you who knew who Jan Hammer was….WHO IS HE/SHE and how did you remember that?? Did your compulsive credits-reading start back then?? Were you even allowed to stay up that late??

  • @Aunt Sharon – The Miami Vice theme was the first television theme to rocket to #1 on the Billboard Album Charts. It ended up winning a couple Grammys too. After that, almost 50% of the people playing this trivia game made a mental note to never forget Jan Hammer.

  • @Dursin – I intentionally threw The Fall Guy in there in hope of tripping up horndogs like you who can’t tell one blonde television starlet named Heather from another.

    As for not reading the last question correctly, I return to my Ho Ho Ho Throwdown rant. If I don’t start seeing some improvement on the reading comprehension soon, I am going to launch The EdZone’s MCAS Exam next.

  • Dear Mr. Kotter,
    CC: Dan

    Please accept this note as confirmation that my son Juan Epstein is to Arnold Horshack as Mr. Woodman is to Vinnie Barbarino. That is to say, they are not the same person.

    Sincerely,
    Epstein’s Mother

  • @Aunt Sharon – One more thing on Jan Hammer. You forget that we grew up in an age where all the guys wanted to be Don Johnson and all the girls wanted to be with him.

    (Well, either him or Bronson Pinchot).

    The point being, we knew this show through and through and many a Casio was worn down trying to replicate the soothing synth-pop of Mr. or Mrs. Jan Hammer.

    Incidentally, Jan’s a Man.

  • @Ed – ’nuff said…but I think I would have remembered little Ed running around with a soft stubble and a borrowed suit coat over your T-shirt pretending his schwinn was a powerboat!

    I can remember the opening pulses of the song, but I am lost if it had any words…

  • No words – Just wailing guitars, followed by the throbbing beat of drums and then the Casio fires up. Mix that all together and you have the Miami Vice theme.

    …or you have the beginnings of Roxette.

  • Guitars??? Wasn’t it a synthesizer?

    And you referenced Roxette….I hope that was in your head from just singing them on Rock Band as opposed to what is currently playing in your car CD player…

  • All this Miami Vice talk has me pining to listen to Don Johnson’s song “Heartbeat” – just to remember those good Miami Vice times…

    ….not really…

  • Good lord…I have no idea what you people are talking about. I’m surprised I got 10 right…